Greek

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
(1936-2020)

Εκπαιδευτικός - Διευθυντής και Ιδρυτής του KES College

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με την κυπριακή εκπαίδευση. Υπηρέτησε για 43 χρόνια σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα το 1971 ίδρυσε με τη σύζυγό του Αθηνά το KES College.

Ο Θεόδωρος Π. Στυλιανού γεννήθηκε το 1936 στο Μαραθόβουνο Μεσαορίας. Το 1948 φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο από το οποίο αποφοίτησε το 1954. Σπούδασε στο Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και αποφοίτησε το 1959. Διορίστηκε καθηγητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στο οποίο υπηρέτησε για τα επόμενα εννέα χρόνια, μέχρι το 1968.

Από την πρώτη στιγμή, έδειξε το ενδιαφέρον του για την ευρύτερη καλλιέργεια των νέων αφού υπήρξε  συνεργάτης του ΡΙΚ για οκτώ χρόνια (1962-1970) σε θέματα νεολαίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, λαογραφικά, επετειακά, ραδιοχρονικά και χρονογραφήματα. Ο ζήλος του για την επαγγελματική κατάρτιση των νέων τον ώθησε  στη δημιουργία Κολλεγίου Τριτοβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Το 1968 εξασφάλισε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) της Ελλάδας για διετή μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης στην Αθήνα και αργότερα, εργάστηκε με απόσπαση στο Υπουργείο Παιδείας ως υπεύθυνος για θέματα νεολαίας.

Το 1972 εξασφάλισε υποτροφία του Fulbright για μετεκπαίδευση στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού με θέμα τη Σχολική Διοίκηση και ακολούθως, μετέβη στο Ισραήλ με νέα υποτροφία για μετεκπαίδευση στη Διοίκηση Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, συμμετείχε σε διεθνή και τοπικά συνέδρια με θέμα τη Μέση, Γενική και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εργάστηκε ως Β. Διευθυντής σε διάφορα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης όπως το Γυμνάσιο Λύσης, το Γυμνάσιο Κυθρέας, το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας, Γυμνάσιο Φανερωμένης, Β’ Γυμνάσιο Στροβόλου, Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και την Τεχνική Σχολή Λευκωσίας.

Ακολούθως, στη θέση Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, όπου προήχθη, ανέλαβε και διηύθυνε διαδοχικά για οκτώ χρόνια τα Γυμνάσια Λινόπετρας Λεμεσού, Λευκάρων, Στροβόλου, Αγίου Αντωνίου Λεμεσού και Ακακίου. Το 1992, προήχθη στη θέση του Επιθεωρητή Α’ Φιλολογικών Μαθημάτων.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή στη Μέση Εκπαίδευση, εκτός της συμβολής του στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, έγραψε αρκετά βιβλία με θέμα την Εκπαίδευση και την Παιδαγωγική Επιστήμη, μεταξύ των οποίων, το “Μικρό Συντακτικό της δημοτικής γλώσσας” και “Ιλιάδος Ζ. Λεξικολογική, πραγματολογική ανάλυση” το 1966, “Ανήσυχα Νερά” τo 1967, “Συναισθηματική Προσέγγιση και Αγωγή” το 1968, το βιβλίο “Η σύγχρονη νεολαία και το μέλλον του πολιτισμού”, το 1969, τo βιβλίο “Η Ελληνοποίησις της αγωγής εις τον αρχαίον κόσμον” το 1971, «Η αρχαία Στοά και το παιδαγωγικόν αυτής ιδεώδες», σε δύο μέρη, το 1978 και το 1981, «Το μάθημα των εκθέσεων» το 1980, την “Εποπτικοποίηση των φιλολογικών μαθημάτων” το 1980, “ Ο αυτόματος ελεύθερος διάλογος. Συμβολή στη διδακτική πράξη” το 1984 κ.ά.

Ταυτόχρονα, υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κύπρου (1983 – 1987) και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της εκπαιδευτικής κίνησης καθηγητών «Αλλαγή».

Έδινε μόνιμα το παρόν του σε συνέδρια και επιτροπές, όπως την επιτροπή μελέτης και σύνταξης των αναλυτικών προγραμμάτων του 9ετούς σχολείου, το 1987-89, την επιτροπή για τη μελέτη της επαναφοράς των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, το 1991 και στη συμβολή του σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης στην κοινωνικοποίηση των εφήβων.

Μετά την πρόωρη αφυπηρέτησή του, το 1993, αφιερώθηκε και ανέλαβε ως Διευθυντής του KES College που είχε ιδρύσει μαζί με τη σύζυγό του το 1971.

Ο Θεόδωρος Π. Στυλιανού έχοντας μορφώσει πολλές γενεές νέων σε θέματα κλασσικής παιδείας, διέκρινε την τεράστια σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οραματίστηκε τη δημιουργία μιας Τριτοβάθμιας Σχολής για επαγγέλματα, που θα βοηθούσε τους νέους να μορφωθούν και να εργοδοτηθούν. Εργάστηκε σκληρά και υλοποίησε το όραμά του, συνδυάζοντας την προσφορά στους νέους στέρεης μεταλυκειακής παιδείας με επαγγέλματα.

Σε αυτή την περίοδο πρωταγωνίστησε γενικότερα στο γίγνεσθαι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υπήρξε μέλος της ad hoc επιτροπής για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑΣΙΣΤΕ-ΟΕΒ).

Ολόκληρη τη ζωή του την αφιέρωσε στην οικογένειά του, στην παιδεία, στη γλώσσα και σε προβλήματα της Νεολαίας.

5 Λεωφόρος Καλλιπόλεως
1055 Λευκωσία - Κύπρος

Τηλ. : +357 22 875737
Φαξ : +357 22 756562

Email: info@kes.ac.cy